Presseomtale om Hulas tilstand

I kategorien

merket med

Av

min lesing


Avisoppslag (2021)

Klubben her inne i fjellanlegget har hele 160 medlemmer, men fasilitetene har vært dårlige – nå tas det store grep

– Vi har ikke akkurat vært stolte over lokalene her, men nå skjer det mye. For medlemmene våre vil det bil en helt ny verden.

Det sier Ulf B. Karlsen. Han er styreleder i Askim Pistolklubb – en klubb med hele 160 betalende medlemmer. Klubben holder til i Prestenga Skytepark, mer kjent som «Hula», inne i fjellet bak brannstasjonen i Askim. Nesten hver dag, når det ikke er koronarestriksjoner, er det aktivitet på 25-metersbanen. I tillegg til de klubbens medlemmer, har også banen blitt benyttet av politiet og Norske reserveoffiserers forbund (NROF).

STOR AKTIVITET: Inne i Prestenga Skyteanlegg, også kalt «Hula», holder Ulf B. Karlsen og Askim Pistolklubb til. Nå er klubben i full gang med å pusse opp lokalene fra 1960-tallet.

– Nødt til å gjøre noe

Det svært skjermede anlegget har ligget der helt siden 60-tallet og ble tidligere brukt som tilfluktsrom for Sivilforsvaret. Lite er blitt gjort med fasilitetene på disse 60 årene som har gått. Tiden var overmoden for å gjøre noe.

– Vi var nødt til å ta grep. Ikke minst for å trekke ungdom og damer til skytesporten. Det var rett og slett ikke noe trivelig her inne, forteller Ulf B. Karlsen.

Sammen med styret kom han fram til at «Hula» trengte nytt ventilasjonsanlegg, innvendig tak for oppsamling av vann, nytt handikaptoalett, nytt kjøkken, opprusting av el-anlegg, ny standplass med lydvegg og diverse oppussing. Prislapp: Rundt 1,6 millioner kroner.

Askim Pistolklubb søkte derfor om spillemidler i 2020. Søknaden ble godkjent av fylkeskommunen, men det ble ikke gitt tilsagn om spillemidler.

– I Østfold fylkeskommune har vi vært litt bortskjemte med at det går fort å få spillemidler. I Viken fylkeskommune kan det gå mellom tre og fem år, forteller idrettsrådgiver i Indre Østfold kommune, Grete Skjelbred.

– Innemiljøet og luftkvaliteten var langt under forsvarlig nivå, og vi kunne ikke vente lenger. Derfor fant vi ut at vi fikk starte opp med det vi har, en egenkapital på 620.000 kroner, samt dugnadsarbeid, forteller Ulf B. Karlsen, og forteller at klubben også er innvilget 150.000 kroner fra Sparebankstiftelsen, men de pengene kommer først når prosjektet er fullført.

OMVISNING: Idrettsrådgiver i Indre Østfold kommune, Grete Skjelbred, hadde aldri vært i «Hula» tidligere. Tirsdag fikk hun en omvisning av leder i Askim Pistolklubb, Ulf B. Karlsen. Foto: Øystein Sørensen

Ber om kommunal garanti

Under vanskelig arbeidsbetingelser på grunn av koronasituasjonen har likevel Askim Pistolklubb fått gjort mye selv i 2020. Men det har kostet. Bare å bytte ventilasjonsanlegget ble på nærmere en halv million kroner. Så har klubben også byttet tak på skytebanen og satt inn kjøkken.

Men nå er pengekassa tom. De har derfor søkt kommunen om kommunal garanti for et lån i DNB på 250.000 kroner. Denne søknaden skal opp til behandling i samfunnsutvalget torsdag.

– Vi er avhengig av denne garantien for å få lån og for å fortsette på det arbeidet vi nå er i gang med. Blant annet å få byttet el-anlegget her. Får vi et ja, og alt går etter planen, så håper jeg vi kan ha årsmøtet vårt 23. mars i «Hula», smiler Karlsen.

FRISK LUFT: Dette ventilasjonsanlegget til nærmere en halv million kroner sørger for et mye bedre inneklima i «Hula». Foto: Øystein Sørensen

Kan likevel få spillemidler

Spillemidler hadde egentlig Askim Pistolklubb gitt opp å få, men også de kan likevel komme.

Klubben oppfattet nemlig fylkeskommunens avslag som endelig, og meldte ikke inn anlegget på nytt i forbindelse med innmelding av anlegg det skulle søkes spillemidler til i 2021. Men etter dialog med administrasjonen i kommunen, ble misforståelsen oppklart.

– Tidligere var det sånn at om man begynte på prosjektet før spillemidlene var tildelt, så mistet man muligheten til å få. Den ordningen er heldigvis endret på, noe jeg ikke var klar over. Det betyr at vi likevel kan få spillemidler. Da har vi kanskje også nok penger til å få på plass elektroniske skiver med tiden, sier pistolklubblederen fornøyd, som nå har sendt inn fornyet spillemiddelsøknad på 466.000 kroner.

Det kan likevel ta noen år før disse pengene kommer, men de vil garantert bidra til at innendørsanlegget med årene blir enda flottere.

NYTT KJØKKEN: Et nytt kjøkken er på plass i «Hula». Foto: Øystein Sørensen
MÅ BYTTES: El-anlegget er gammelt og må byttes. Prislapp blir trolig rundt 150.000 kroner. Foto: Øystein Sørensen

Prestenga Skyteanlegg

  • På folkemunne bare kalt «Hula».
  • Ligger inne i fjellet bak brannstasjonen i Askim.
  • Benyttes av Askim Pistolklubb, Norske Reserveroffisers Forbund og politiet.
  • Skyting i «Hula» har pågått siden 1960-tallet.
  • Opprinnelig var bygget et tilfluktsrom for sivilforsvaret, men er ikke en del av dette lenger.
  • Pistolklubben har en leieavtale med tidligere Askim kommune som utløper 31.12.2056.