Skyteteknikk

crop man firing pistol in shooting range

Denne siden er for øyeblikket under oppussing og forbedring.
Vennligst kom tilbake senere for et oppdatert innhold.

Å bli god på pistolskyting krever mye trening og marginene er veldig små. Det å starte med en grunnleggende god skyteteknikk er derfor helt nødvendig. I all sin enkelhet så handler det om å være så rolig som mulig for å treffe det man sikter på og den minste bevegelse på standplass vil gi store utslag på treffpunktet.

Et godt sted å starte med skyteteknikk er å ha kontroll på:

  1. Hvordan benstillingen skal være for best balanse
  2. Hvordan holde godt og riktig i pistolen
  3. Hvordan man blir roligere med riktig pusteteknikk
  4. Hvordan sikte skal være på ulike skiver og program
  5. Hvordan avtrekket skal være for å treffe der man sikter
  6. Hvordan ha kontroll på avtrekk med etterhold

Selv om man ønsker å bli god på mange forskjellige skyteøvelser og ulike våpen er det viktig å trene på det som krever mest presisjon. Blir man god på å skyte på presisjonsskive med en .22 kaliber pistol, så vil andre øvelser oppleves som enklere. Etter hvert som man blir bedre vil det også ta kortere tid å avfyre et godt skudd, og da blir man også bedre på programskyting. For de fleste er det bare mengdetrening som hjelper.

En grunnleggende innføring er beskrevet i avsnittene nedenfor, men før du starter å skyte bør du gjennomføre 10-15 minutter med oppvarming og utstrekking slik at musklene er varme og fleksible uten unødvendig spenning. Vi anbefaler også Nordland Skytterkrets sine kompendier for Begynnerkurs i pistolskyting og Kom i gang med trening med pistol.

Benstilling

For å være så rolig og ha så liten bevegelse i kroppen som mulig, er benstillingen helt avgjørende. Når man skyter presisjonsøvelser med en hånd så står man med kroppen vridd mellom 45 og 90 grader mot skivene. I tillegg er det noen ting man skal passe på slik at det ikke blir spenning i kroppen:

  • Sørg for å ha så flate sko som mulig. Med en buet såle, f.eks. en løpesko, vil det være lettere å tippe litt forover og ikke stå like stødig. Merk at det i konkurranseskyting ikke er lov med sko som går over ankelen.
  • Når man skyter persisjonsøvelser med en hånd, finn en vinkel på armen som gir minst mulig spenning i skulderen. Kjenn gjerne på muskelen i armhulen når du beveger armen utstrakt fra side til side og finn din posisjon med minst spenning.
  • Når man skyter tidsøvelser med to hender er tiden du bruker viktigere en presisjonen på skuddet. Stå derfor rettet mer mot skivene med det ene benet bak det andre og kroppsvekten fremover mot det fremre benet.

Til å begynne med er det viktigste å stå stødig, rolig og likt hver gang. Feil benstilling vil påvirke resultatet så mye at alt det andre du skal passe på blir litt unødvendig å fokusere på.

Grep

Et godt og stødig grep er viktig, spesielt på presisjonsøvelsene. Håndvåpen laget for presisjonsskiver bruker oftest ergonomiske grep som er formet etter hånden slik at det sitter godt og ikke beveger seg, men da er det viktig at grepet har riktig størrelse og form så det passer skytteren.

Et godt grep har tre viktige kontaktpunkter:

  • Området mellom tommel og pekefinger skal sitte tett og godt oppunder stoppehaken mot løpet.
  • Putene ved langfinger og ringfinger i håndflaten skal ha god kontakt med skjeftet og langfinger og ringfinger skal holde godt og fast, men ikke for hardt rundt skjeftet.
  • Håndbaken skal være støttet godt og tett med skjeftets bunnstøtte.

Har man et godt og riktig grep på pistolen så vil bevegelsen ved og etter avtrekk være minimal og det vil være mye enklere å holde våpenet helt stille mens man sikter.

Husk også at et godt grep skal være fast og godt i våpenet, men ikke så hardt at musklene blir for spent da det kan gi vibrasjoner/bevegelse i våpenet.

Se også:

Pusting

Musklene i kroppen er avhengig av oksygen for å fungere. Får de for lite oksygen så vil vi begynne å vibrere/skjelve og ha vanskeligere for å kontrollere bevegelsene. Samtidig fører pusting til at kroppen beveger seg, og derfor er det viktig med god pusteteknikk om man skal bli en god skytter.

Ved presisjonsskyting har man ofte god tid per skudd. Bruk denne tiden til å fokusere og puste godt. En fast rutine med 2-3 dype inn- og utpust før våpenet løftes er en god måte å gi musklene godt med oksygen før sikting og avtrekk. Løft deretter våpenet til over skyteskiven på innpust og pust sakte ut mens våpenet senkes ned mot senter av skiven.

Ved hurtigskyting har man ikke like god tid for hvert skudd. Avhengig av program man skyter, kan det være en fordel å puste raskere men ha en rytme der pust og avtrekk følger hverandre. Kroppen er uansett mest rolig på slutten av et utpust.

Sikte

Det finnes flere forskjellige måter å sikte på og skyttere har oftest egne preferanser for de ulike øvelsene, men et godt sted å starte er å ha to forskjellige måter å sikte på avhengig av om det skytes på en presisjonsskive eller en duellskive (se oversikt over skivene). Den viktigste årsaken til at vi sikter forskjellig er at kontrasten på skivene er forskjellig og øynene våre trenger å fokusere på en kontrast for å finne rett punkt.

På presisjonsskive bør korn og skur ligge i underkant av det sorte feltet (fra 7-10 poeng). For at vi skal treffe senter av skivene må da siktet stilles inn slik at treffpunktet er over der vi har siktet. Avhengig av type våpen, sikte og personlige preferanser, vil det være 10-20 klikk justering på siktet på en 25-meters bane fra underkant av treffområdet til senter.

På en duellskive bør korn og skur ligge i senter av skiven da denne skiven har en lys horisontal strek som skaper kontrast mot det sorte treffområdet. Noen skyttere ønsker å ligge noen få klikk under slik at de klart kan se denne linjen over skuret.

Skyter man på feltskiver så er det best å finne sin egen stil ettersom disse skivene har forskjellige utforming, farge, størrelse og kan plassers på en rekke forskjellige måter. For å kunne se godt hvordan hver blink ser ut så bør siktet ligge litt i underkant av treffpunkt og man bør alltid skyte nedenfra og oppover og fra venstre mot høyre (om man skyter med høyer hånd). Dette fordi rekylen automatisk vil løfte pistolen litt og fordi man ikke skal skygge for neste blink med armen sin.

Til slutt, og kanskje det aller viktigste, fokuser alltid på kornet!

Avtrekk

Plassering av pekefingeren på avtrekket er viktig for å ikke skape bevegelse når avtrekket går. Avtrekkeren skal trekkes rett bakover, og da gjelder det å finne det punktet på pekefingerens ytterste ledd som ikke fører til at man «skyver» eller «drar» til en av sidene. For de fleste er dette punktet rundt midten på fingerputen.

Når man blir vant med et våpen så vil man lære våpenet å kjenne slik at man vet hvor mye fortrykk man trenger før skudd avfyres. Det er veldig viktig at man da ikke napper men har en jevn bevegelse og nesten blir overrasket når skuddet faktisk avfyres.

Etterhold

Etterhold er ikke vanskelig men viktig for ikke å dra i pistolen etter at skuddet er avfyrt. Det skjerper også skytterens sikte og gjør det enklere for skytteren å vite hvor skuddet gikk slik at neste skudd blir enda bedre.

Etterhold gjøres ved at siktet holdes i 2 sekunder etter at skuddet er avfyrt og skytteren skal da kunne ha en oppfatning av hvor skuddet traff selv om man ikke ser det.

En måte å trene etterhold på er å sette en hylse på toppen av pistolen på den enden som er nærmest skytteren. Hvis hylsen står igjen etter at skuddet er avfyrt så har skytteren klart å holde pistolen rolig under avtrekk og også et godt etterhold.

Flere kilder

Klubben har ved jevne mellomrom trening med trener som kan hjelpe deg å få på plass en god skyteteknikk. I tillegg til klubbens egne arrangementer kan noen av de følgende artiklene og videoene hjelpe deg å få på plass og trene på en god teknikk: